Earth nature field

NE YAPMAK İSTİYORUZ

Tarım, Gıda ve Çevre alanlarındaki konulara ve ilerlemelere katkı vermek amacıyla ilgili tüm paydaşların bir araya gelmesine zemin oluşturarak; tarımsal üretim kaynaklarının sürdürülebilirliğine, doğal çevre ve ekolojik dengenin korunmasına, gıda egemenliği, güvenliği ve güvenilirliğinin sağlanmasına, ortaya çıkan hasılanın maliyet ve faydasının adil paylaşımına öncülük ve hizmet etmek için bu FORUMU oluşturduk,dogru ve güvenilir bilgiye herkesin ulaşmasını istiyoruz.
Kullanıcı avatarı
Bilal ÖZDEMİR
https://pl.pinterest.com/kuchnie_na_wymiar_warszawa/
İletişim:

NE YAPMAK İSTİYORUZ

Mesaj gönderen Bilal ÖZDEMİR »

Amacımız: Tarım, gıda ve çevre alanlarındaki nitel ve nicel tüm sorunların çözümü için ortak akıl ile çözüm stratejileri üretmek ve bunların uygulanması için sivil baskı grubu işlevi görmek

Tarım, gıda ve çevre alanlarındaki sorunlar çözülmek bir yana her geçen gün daha da artmaktadır. Bu durum sorunların yeterince algılanmaması, gerektiğince önceliklendirilmemesi, doğru ve etkin politikalar geliştirilmemesi ve/veya işlevsel yöntemler kullanılmaması ile ilgili olabilmektedir. Bu nedenle anılan alanlardaki sorunların çözülmesi için yeni, farklı ve bütünsel bir yaklaşım geliştirilmesi gerekmektedir. Türkiye Tarım Gıda Çevre Birliği, ülkenin her bölgesinden tarım, gıda ve çevre ile ilişkili başlıca paydaşları kapsayarak ortak akıl ile bu alanlarda fikirler, yöntemler ve çözümler üretmeyi ve bunların uygulanmasını, yaygınlaşmasını ve paylaşılmasını sağlamayı amaçlayan bir sivil baskı/odak grubudur. Dolayısıyla TTGB, tarım, gıda ve çevre alanlarında, Türkiye'nin en kapsayıcı, en etkin ve en yetkin sivil toplum inisiyatifi olmayı da amaçlamaktadır.

Yöntemimiz: Çok boyutluluğa entegre bütünsel yaklaşım

Tarım, gıda ve çevre alanlarında mevcut sorunların derinleşerek genişlemesi ve bugüne kadar uygulanan sözde çözüm anlayışı, yöntemi ve araçlarının başarısız olması; yeni ve özgün yöntemlere olan ihtiyacı açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu durum ve gerçekliklerden hareketle TTGB; tarım, gıda ve çevre alanlarını ayrılmaz bir bütün olarak gören, gerek tedarik-üretim-ticaret-işleme-lojistik/dağıtım- tüketim zincirinin tüm halkalarını gerekse bu halkalardaki tüm aktörleri bir arada dikkate alan, değer zincirini önemseyen, ayrıca yerel-bölgesel-ulusal-küresel perspektifi eşanlı olarak içeren bütünsel bir perspektife sahiptir. Bu perspektif doğal olarak; sorunları belli bir kesimin lehine ve başka kesimlerin aleyhine çözmeyi değil, ortak paydaşlardaki sorunları ortak akıl ile çözmeye odaklanan; bedeli de faydayı da adil dağıtan yöntemlere açıktır. Dolayısıyla paydaşlar tek boyutlu değil çok boyutlu ve bütünsel yaklaşımı içselleştirmişlerdir.

Nasılımız: İyi niyetle, bilgi ve bilim ile tarım-gıda-çevre alanlarındaki tüm sorunları ve konuları yerelden küresele doğru paydaşlar ve ortak akıl ile çözüm, uygulama ve yöntem stratejileri geliştirmek

TTGB, dünyayı yakından takip ederek ülke genelinde tarım, gıda ve çevre alanlarında ilişkili/ilgili yerel, bölgesel, ülkesel ve küresel perspektiflerin bütünüyle tüm paydaşları ve tüm boyutları (tedarik-üretim-pazarlama-tüketim-paylaşım-politikalar-sosyoekonomik ve kültürel süreçler) dikkate alarak sorun algılaması yapan, çözüm geliştiren, bunların uygulanmasını sağlamak amacıyla bütünsel sivil baskı/odak grubu olarak işlev görecektir.

Bu çerçevede;
* Mahalle/köy-ilçe-il-bölge birimleri ile arasında yoğun bir iletişim ve iş birliği ağına sahip,
* İlçe, il ve bölge bazında tarım-gıda-çevre birliklerini oluşturan ve bunların kurumsal yapısı ve işleyişini düzenleyen,
* Faaliyet alanını oluşturan tarım-gıda-çevre alanlarında ortak akıl ile iş birliğine açık tüm kurum ve kuruluşlara kapısını açan, onlarla ortak stratejiler geliştiren,
* Mevcut ve olası yeni sorunların çözümü için yetkin ekip ve kurulları bulunan,
* Tüm toplum kesimleri ile işlevsel iletişim ve iş birliği zemini oluşturan, bunun için gerekli teknolojik altyapıyı kuran,
* Faaliyet alanıyla bağlantılı kamu kurumları, meslek kuruluşları ve akademik çevrelerle etkin iş birliği zemini oluşturarak gerektiğinde onları yönlendiren, bilgilendiren, lobicilik yapan, baskı kuran ve harekete geçiren,
* Tarım-gıda-çevre alanlarında en yetkin, otorite ve saygın sivil inisiyatif haline gelerek, söyleyecek sözü olan, sözü dinlenen ve başvurulan bir birlik olarak var olmaya devam etmek amacındadır.

Ne Yapıyoruz?

FAALİYET ALANI AÇIKLAMA
1.Politika İzleme ve Öneri Tarım gıda çevre politikalarının veri temelini analiz eder, öneriler geliştirir

2.Paydaş Ağları Kurmak STK’lar, üretici örgütleri, meslek odaları, bilim insanları arasında diyalog/bilgi ağları oluşturur

3.Kamuoyu ve Savunuculuk Gıda hakkı, üretici/tüketici/sistemin tüm diğer bileşenlerinin hakları, doğa hakları için kampanyalar düzenler

4.Eğitim ve Yayıncılık Atölyeler, çevrim içi eğitimler, bültenler ve yayınlar hazırlar

5.Dijital Platform Geliştirme Tarım, gıda ve çevre verileri, politika belgeleri ve iyi örnekleri paylaşır

Türkiye Tarım Gıda Çevre Birligi (TTGB) Girişim Kurulu Sekretaryası
Doğanın Var Olma Mücadelesine Katkıda Bulunmaya Geldim

“NE YAPMAK İSTİYORUZ” sayfasına dön