Earth nature field

Tıbbi Sülükte Verim Devrimi: Keçi Kanı Dünya Literatürüne Girdi

Kullanıcı avatarı
Bilal ÖZDEMİR
Kullanıcı
https://pl.pinterest.com/kuchnie_na_wymiar_warszawa/
İletişim:

Tıbbi Sülükte Verim Devrimi: Keçi Kanı Dünya Literatürüne Girdi

Mesaj gönderen Bilal ÖZDEMİR »

Girişim Port
🧬 Tıbbi Sülükte Verim Devrimi: Keçi Kanı Dünya Literatürüne Girdi
Isparta’da yürütülen bilimsel çalışma, tıbbi sülük yetiştiriciliğinde verimliliği artıran yeni bir besleme modelini ortaya koydu.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen araştırmaya göre, keçi kanı kullanımı, yaygın olarak tercih edilen sığır kanına kıyasla daha yüksek büyüme performansı ve daha sağlıklı üretim sonuçları sağlıyor.
🏥 Regülasyon Sonrası Büyüyen Sektör
Türkiye’de geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına yönelik yasal düzenlemeler sonrası, göllerden toplanan sülüklerin kullanımı sınırlandırıldı ve üretim çiftlikleri ön plana çıktı.
Bu gelişme, tıbbi sülük yetiştiriciliğini kontrolsüz toplama modelinden çıkararak kurumsal üretim ve biyogüvenlik temelli bir sektöre dönüştürdü.
Üretimde en kritik başlık ise: besleme protokolü.
🩸 Keçi Kanı Neden Fark Yarattı?
TÜBİTAK destekli proje kapsamında farklı hayvan kanları eş zamanlı analiz edildi.
Elde edilen bulgulara göre:
📈 Daha yüksek büyüme performansı
🧪 Daha az deformasyon
🧫 Daha sağlıklı birey gelişimi
⏱️ Daha kısa üretim periyodu
♻️ Daha az kimyasal kullanım ihtiyacı
Keçi kanı, pıhtılaşmayı önlemek için ek kimyasal gerektirmemesi nedeniyle daha doğal ve sürdürülebilir bir üretim modeli sunuyor.
🌍 Uluslararası Akademik Tescil
Çalışma, alanın saygın yayınlarından biri olan Aquaculture International dergisinde yayımlanarak dünya literatürüne kazandırıldı.
Bu yayın, Türkiye’nin yalnızca üretimde değil, bilimsel bilgi üretiminde de referans ülke olma potansiyelini gösteriyor.
🐐 Teke Yöresi İçin Yeni Ekonomik Model
Teke Yöresi’nin güçlü keçi varlığı düşünüldüğünde, bu bulgu yalnızca akademik bir başarı değil; bölgesel kalkınma için stratejik bir fırsat anlamına geliyor.
Keçi yetiştiriciliği + biyoteknolojik su ürünleri üretimi entegrasyonu;
Katma değerli yan ürün ekonomisi
Kırsal gelir çeşitliliği
İhracata yönelik niş sağlık pazarı
oluşturma potansiyeli taşıyor.
🚀 Stratejik Değerlendirme
Bu gelişme, üç önemli başlığa işaret ediyor:
1️⃣ Biyoteknoloji temelli mikro üretim alanları, yüksek katma değerli ihracat segmenti yaratabilir.
2️⃣ Akademik bilgi üretimi doğrudan sektörel verimlilik artışına dönüşebilir.
3️⃣ Kırsal hayvancılık yan ürünleri, doğru Ar-Ge ile global sağlık zincirine entegre edilebilir.
Tıbbi sülük yetiştiriciliği; doğru regülasyon, bilimsel destek ve sürdürülebilir besleme modeliyle Türkiye için yüksek marjlı, uzmanlaşmış bir ihracat alanına dönüşebilir.
Doğanın Var Olma Mücadelesine Katkıda Bulunmaya Geldim,Onunla birlikte özgürleşmek için !

“TARIM TEKNOLOJİLERİ VE MEKANİZASYON” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir